Friday, December 2, 2011

Cik Bee Masak Di hari Minggu?

Salam

Its Saturday! Yippieee...hari nih nak bermalas-malas sepuas-puasnya after bergelumang dengan longgokan sampah lebih kurang 200 kg setiap hari dari 29 Nov - 2 Dis perrghhh tough kan kerja aku hehehe. Minggu depan sambung balik. Takpe tak kisahla memandangkan minggu nih tade apa aktiviti so aku nak lepak umah je. Baring-baring....ngadap lappy....tengok citer hindustan...pastuh jap lagi nak tidoq hehehe.

Sambil-sambil tengok tv dan ngadap tenet dalam pagi tadi, tetiba terfikir hari nih nak mamam apa ekk? Pagi tadi dah bekpes dengan oat + susu je. Healthy kan bekpes aku? hahaha hakikatnya aku malas nak buat bekpes yang lain. Nak buat half boiled egg pun malas nak tunggu air masak =p.

Pastuh rajin la pulak jari-jari nih pegi menaip ke Resipi.com. Aku sevey resipi kat dalam tuh. Aku nak sevey yang simple-simple je. Kononnya dalam erti kata lain nak masak la hari nih. Resipi 1st yang aku sevey adalah cheese cake. Rupanya tak susah nak buat cheese cake nih. Sonang ajo. Heheheh bila baca memangla senang tapi bila nak buatnya tuh?? =p
Mano la tau aku buleh buat bisnes jual cheese cake ke satu hari nanti? Nak letak dalam azam tahun baru 2012 la. Jadi tokey cheese cake hehehee.

Okai-okai jangan melalut...terus ke agenda yang sebenarnya. Aku sevey kat dua website..satu kat Resipi.com dan satu lagi kat http://arianna100recipeschallenge.blogspot.com (sori to the owner aku just jadi silent reader je hehee hope pemilik blog dont mind..owhh korang pun silalah lawat blog tuh yee). And aku rasa macam nak cuba chicken and brocoli fettuccine dan bila tengok kat Resipi.com plak aku nak cuba white sauce yang boleh dimakan dengan any pasta. Lepas sevey semua resipi..aku decide nak masak pasta je! Aku masak apa yang ada je la ye. Tak ikut 100% pun. Dalam peti sejuk pun dah ada spagetti. Semalam pun aku sempat singgah pasar malam dan belilah sikit brokoli, udang, fish ball.

So? Jom masak!

a) Untuk white sauce

bahan-bahannya :
1. Tepung gandum ( 4 sudu besar )
2. Butter
3. Black pepper
4. Garam
5. Susu segar ( 3 cawan )

Cara nak masak :
1. Panaskan kuali. Then cairkan butter. Sukatannya tak kisahlah. Korang agak-agak je lah. Aku amik dalam 3 sudu better tuh.
2. Lepas butter dah cair masukkan tepung. Kacau hingga sebati kemudian alihkan dari api tau!
3. Tuangkan susu segar kacau dulu bagi sebati then letak balik atas api. Make sure api kecik je.
4. Kacau sehingga pekat kalau terlebih pekat korang tambah air. Rupa dia akan jadi macam kuah mushroom soup kimball tuh hehehe.
5. Then tabur lah garam dan pepper secukup rasa. Dah cukup pekat letak tepi hehehe.

nih la rupanya my white sauce


b) Untuk spagetti

1. Rebus je lah hahaha....letak garam sikit dalam air didihan tuh.


c) Untuk errrr nak letak nama apa hah? Lauk? isi? Topping? Apa-apa pun bleh la

Cara nak masak beserta dengan bahan-bahannya sekali lah ekk ekspress sikit :

Bawang putih dicincang dan 4 biji cili padi.
Sebenarnya cili padi saja aku tambah nak bagi pedas sikit heheh
Korang tumis dua-dua bahan nih.

Bila dah naik bau....masukkan udang. Bila udang dah agak-agak masak
masuk pula brokoli. Then gaul-gaul la skit bagi sebati. Api make sure kecik je.
Pastuh percik-percik sikit pepper dan garam nak bagi rasa =)
Tade udang..ayam pun bolehhh


White sauce pun dah siap
topping pun dah siap
Apa lagi nak makan lah

Cara serving plak :

1. Letak spagetti atas pinggan
2. Kemudian letak white sauce. Letak ala kadar je . Jangan letak macam makan mee sup plak.
3. Letak lah topping udang dan brokoli tuh =)
4. Pastuh kalau nak tabur pepper lagi.
5. Makan!





Tak sangka! Kejap je buat benda nih. Aku setat masak pukul 1...1:30 dah buleh makan. =)

Cuba la!

Nyum.


Thursday, December 1, 2011

SISA

Minggu yang sangat letih. Yes...dua minggu berturut-turut akan bermain dengan sampah! Please la rakyat Malaysia ehhh tolong lah amalkan kitar semula! Dua minggu nih aku kena berkampung di Putrajaya untuk buat kajian komposisi sisa @ sampah di sana. Dah tuh je nak update!

Bye
Emo + Penat

Saturday, November 26, 2011

I have no story to be told haha

Salam

Selamat menyambut Maal Hijrah 1433. Buku baru sudah dibuka dan sudah pun dituliskan tentang setiap amalan, setiap tindakan, setiap perbuatan malah setiap prasangka kita bermula 1 Muharam 1433.

Bulan November pun sedang mula mengundur diri. Kemudian Disember. Tahun 2011 pun bakal melabuhkan tirai. Apa pencapaian aku sepanjang tahun ini? Macam mana pulak dengan korang semua? Puas hati dengan apa yang korang dah dapat untuk tahun 2011 nih?

Kenapa permulaan aku untuk entry kali nih macam formal sangat nih? Muahahahha. Kononnya nak emosional lebey sikit la kan. Tapi apa pun selamat menyambut Maal Hijrah ye kawan-kawan. Diharapkan kita semua diberikan kesempatan dan peluang untuk turut sama-sama membaca doa akhir tahun dan awal tahun. Tapi serius la aku tengah malam semalam sambil terpikir jugak apa yang aku dah capai dalam hidup aku untuk tahun nih. Memandangkan 2011 pun dah nak sampai penghujungnya, maka eloklah aku mula fikirkan apa yang aku nak capai untuk tahun 2012 plak. Dalam masa yang sama aku kena muhasabah diri skitt.

Tahun 2011 tadela teruk sangat bagi aku. Biasa-biasa saja. Alhamdulillah. Family, kesihatan, kerjaya go with the flow. Harap tahun 2012 pun sama juga. Tiada perkara yang tidak dingini berlaku kepada 3 perkara utama tuh dalam hidup aku. Harap yang terbaik untuk tahun 2012.

Tahun 2011 juga adalah di mana aku mula kenal dengan seseorang. Ehmmm ekceli semua nih seorang perempuan @ wanita akan rasa dan melaluinya kannnn =p. Awalnya aku just cakap why not give it a try setelah mengalami patah hati beberapa kali -_- ( perghhhh bblluueekkk...=p ) mula-mula...tite kawan-kawan dulu..keluar keluar....juat a normal relationship. Until now masih cuba untuk mengenali hati budi masing-masing lagi. To be honest ( harap si dia baca nih =p ) aku selesa dengan dia. I just can be myself. Aku boleh jadi busuk....aku bleh jadi seorang yang bodoh tak tau apa ke mengenai perkembangan semasa..aku boleh jadi seorang yang sangat tak tau menahu mengenai dunia perkembangan IT teknologi terkini what ever gadget pekebenda to be truth dulu aku antara i-pad i-pod pot-pot ke aku tak ambil tahu dan tak tau sangat. Ok stop stop ... my point is..aku tak payah control-control...tak perlu jadi orang lain..just me! =) . And I do hope something magical will happen for dis coming 2012 >_< . Tolong doakan ye. Amin.

Ok lagi apa ye...hmmm..kerjaya..yes talking about my carier ehmm actually tahun nih sebenarnya aku kurang berpuas hati sangat. Sebabnya aku tau aku boleh buat lebih dari apa yang aku dah berikan untuk tahun nih. Takde apa-apa masalah pun. Kerja ok..macam biasa. Disebabkan macam biasa tuh la aku nak untuk tahun 2012 nih aku nak buat luar biasa lagik! Yes..aku tau aku boleh buat! And lagik satu aku tengah cuba untuk kawal rasa gemuruh aku bila aku nak pegi mengadap Bos Besar aku Timbalan CEO. Please lah Bee! Dah nak masuk 3 tahun dah takkan setiap kali nak pegi ngadap setiap kali tuh jantung bagai nak tercabut. YEs! aku tau antara cabaran yang perlu aku atasi adalah untuk 'mengawal' bos aku tuh hehehe. Nih bukan nak mengawal secara negatif la korang nih! Maksud aku adalah aku nak tingkatkan confident aku bila pegi jumpa TCEO nih. Aku tak tau apa yang gemuruh tahap gaban sangat bila nak ngadap bos aku yang sorang nih. Aku rasa korang pun mesti ada pengalaman yang sama kan. =p

Nih lagi satu! Program diet yang hanya tinggal nama je. Program diet aku tak penah nya nak menjadi disebabkan sikap hangat-hangat tahi ayam aku nih. Aku nih pulak jenis yang kalau tak nampak hasil terus down! Tak bleh macam nih! Aku kena wat sesuatu untuk lose weight nih! Kena tingkatkan tahap kesihatan nih!

Untuk tahun 2011 nih aku hanya sempat pegi holiday 2 tempat je. Satu masa bulan April pegi Bandung dan lagi satu ke Pulau Perhentian bulan 5. Untuk tahun 2012 nih takde planning lagi nak pegi mana-mana. Any idea anyone?

Cukup lah dulu setakat nih. Hari nih aku tak kemana pun. Just rehat di rumah. Bermalas-malasan di rumah. Hah! malas-malas lagik! patutla berat naik! =p

Hmmmm hujan-hujan nih sedap gak kalau dapat makan kuih lepat pisang dengan kopi "o". Nyum!

bye!







Wednesday, November 16, 2011

Larian Jom! Kitar Semula

ATTENTION!

Hehehee....macam askar plak kan.

Ibu-ibu bapak-bapak adik-adik abang-abang kakak-kakak unty-unty uncle-uncle...sesuatu yang menarik akan melanda. Sesuatu yang akan memberi manfaat kepada tahap kesihatan anda akan melanda dalam bulan Disember 2011. What's that????


Tadaaaaaa..........( heheheee )


Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam PPSPPA dengan kerjasama Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan akan menganjurkan Larian Jom! Kitar Semula pada 18 Disember 2011 di Laman 1 Malaysia Presint 2 Putrajaya. Tujuan larian ini adalah sambil mengitar semula dan menjaga keharmonian alam sekitar juga untuk meningkatkan tahap kesihatan kita hehehee.
Tak susah join program nih. Tiada sebarang wang ringgit yang diperlukan. Tiada yuran pendaftaran diperlukan. Hanya sedikit kesukarelaan yang diperlukan =).

Senang je sebenarnya kalau nak join. Langkah-langkahnya :

Anda perlu mendaftar online di www.ppsppa.gov.my. Kemudian anda perlu bawa barang-barang kitar semula ke mana-mana pejabat PPSPPA. Anda akan terima slip pendaftaran dan bawa diri ke Putrajaya pada 18 Disember untuk mengambil T-shirt, bib nombor dan beg kitar semula =). Untuk maklumat lanjut layari je www.ppsppa.gov.my dan nak lagi faham baca la brochure kat bawah nih =) ... tapi macam tak nampak plak...ehehehee layari je la laman web tuh.






Come on guys! Tingkatkan amalan kitar semula dalam diri kita. Kepada pembaca belog nih yang bekerja sebagai seorang guru ambil peluang nih untuk menanam amalan kitar semula dalam diri murid-murid dan ajak joging-joging skali pada 18 Disember nih. Kepada sekolah yang memang berada di kawasan Putrajaya jangan lepaskan peluang nih. To NGO yang menyokong konsep 3R daftarlah segera!

Ajak la semua kawan-kawan, sedara-mara , family, orang tersayang untuk bersama-sama join dan menyokong program ini. =) Ayuh warga Putrajaya ( sebab dekat sangat kotttt ) sekalian kita gegarkan Laman 1 Malaysia pada 18 Disember 2011 nanti!!!!

Nih t-shirt yang akan para peserta larian dapat...cantik kan??



Beg shomelll nih akan dapat jugak. Boleh bawak gi Tesco ke Giant ke IKEA ke Carefour ke...


Tarikh tutup penyertaan adalah pada 10 Disember 2011! Masih ada masa untuk mengumpul barang kitar semula =)

Ayuh Kitar Semula!

Sunday, November 13, 2011

Sokk sekkk sokkk sekkkk

Salam

Esok dah Isnin..working day!!! Sangatlah tak suka. Kejap sunggo weekend minggu nih. Aku pun tak keluar g mana-mana. Weekend nih adalah minggu untuk aku rest n sleep n sleep n sleeppppp.
Tapi dari hari Jumaat lagi sorethroat suda melanda! Benci! Bila malam pulak selesema makin menjadi-jadi.

So memang sesuai la minggu nih minggu aku tido. Nak kata demam tak demam sangat. Tapi selesema dan sakit kepala nyut nyut nyut T_T sungguh la tak selesa weyhhhhh.

Dan minggu nih aku kena turun ke Kuantan Pahang untuk buat audit susulan. Aku akan bertolak petang esok jam 6 petang after opishour. Kena buat audit susulan dari hari Selasa sampai Rabu. Tak pasti lagi nak bermalam kat hotel mana kat Kuantan nanti. Sama ada Seri Malaysia atau Vistana. Aku lagi suka Vistana sebab bantal kat situ sangatlah the gebus-gebus dan breakfast kat situ pun sedap. My feveret sardin masak taucu makan dengan moi. Korang tau ke moi tuh apa? Moi tuh bubur nasi la.Orang utara panggil moi. =)

Cik Bee sangatlah pemalas yang amat nak packing barang tambah pulak dengan sakit kepala nih memang malas. Tapi ngadap tenet tidak mengapa yeee =p.

Baju pun tak habis basuh. Dah bertimbun kat tepi washing machine tuh. Dari stok sebelum raya korban sampai la ke hari semalam heh heh heh. Kalau ada mak aku nih sure kena kerahan tenaga.

Bilanya aku nak packing barang? Entah...rasa macam nak tido dulu.

Zzzzzzzzzzz....

Wednesday, November 9, 2011

Seruku bila?

Salam semua =)

Masih belum lambat lagik rasanya untuk aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidiladha kepada semua >.<. Kepada yang buat majlis korban tuh Alhamdulillah..anda sebenarnya sudah melaksanakan sebahagian tuntutan di dalam agama kita..Islam... =)

Aku baru saja sampai ke bumi KL nih. Aku bertolak dari Alor Star semalam dalam pukul 11:30 malam. So pagi nih faham-faham sajala mood nak bekerja dan 'berbakti 'tuh takdakkkkkkk. Heheheh. Korang semua apa cerita menarik sepanjang cuti Hari Raya Korban yang lepas? Aku biasa-biasa saja. Lagipun cuti tak lama just ambil cuti tambahan hari Selasa dan Rabu. Ikutkan hati nak je sambung sampai Jumaat esok heheheh.

Aktiviti menarik tuh takdak la. Sehari sebelum raya, jiran aku Ku NoorDaniah bertunang =) . So sweet...setahun muda dari aku. Sempat aku usik cakap langkah bendul nih hehehee...Si Dani nih dari kecik-kecik adalah teman sepermainan aku cewahhhh. Game feveret kami Aci Ligan hehehe korang tau? Tapi bila pegi majlis pertunangan Dani tiba-tiba aku pun kecut perut jugak. What about me? Gulppp..tipula kalau aku cakap aku tak risau. Junior-junior aku pun ada yang dah nak dapat anak kedua. gulpp gulpp gullp dag dig dug....gatai! Apa-apa pown aku serahkan yang DI ATAS untuk menentukan perjalanan hidup aku. Tapi dalam masa yang sama aku kena usaha jugak. Lagi best cousin lelaki aku baru umur 24 tahun pun sama dah nak bertunang akhir bulan Disember nih. Ayaiyaiyaii hahaha..bikin gua tak senang duduk la hehehee. Ehhh actually i'm happy for them tau! Cuma seru aku tak sampai lagi. Sabar yee

Tetapi sebelum bergelar 'Puan' aku ada beberapa perancangan untuk hidup aku jugak. Perancangan untuk majukan diri aku, meningkatkan taraf pendidikan aku ke satu tahap yang lebih tinggi daripada apa yang aku miliki sekarang. InsyaAllah...doa-doakan aku yee. Aku bagi masa sekurang-kurangnya 2 tahun untuk diri aku dan Enchek Rango untuk majukan diri.

Haishhh apasal aku cakap bab tawin-tawin plak nih. Belum belum belum masanya lagi nih. Kuruskan badan aku dulu! Suriani Ridzuan...please help me...hehehee....( sila baca blog beliau thenotsoperfectgirl mengenai program diet hehe )

Sudah....tak payah nak meleret lama-lama entry nih.

Bye.


Monday, October 31, 2011

Party Dara Part I

Salam...dah dinner? hehehe

Hehehe kalau tengok tajuk entry macam kontroversi sikit kan? Hahaha nothing lah kawan-kawan. Parti Dara nih versi melayu..versi omputihnya plak 'Bachelorette Party'. Tapi bukan parti yang liar tau. Biasa-biasa saja =p .... just keluar dengan kawan-kawan rapat dan makan-makan and have fun!

So parti dara versi aku nih sebenarnya saja la nak meraikan bakal pengantin sebelum menjadi seorang isteri dan berstatus PUAN. Idea nih tercetus (perghhhhh...) bila salah seorang kawan rapat aku semasa belajar kat UPM dulu nak mendirikan masjid. So geng aku nih ada dalam 6 orang la. Jadi dalam 6 orang nih kawan aku si Maslia Manja adalah orang yang pertama kahwin dulu selepas grad. ( gatal ko ehhh...heheh jgn marah..). jadi kami semua plan nak buat something untuk Maslia Manja.

Jadi, tempat masa tarikh sudah ditentukan. Pada hari kejadian maka berkumpul lah kami 6 orang. Tempatnya tak jauh pun kat Seoul Garden IOI Mall jer. Acaranya tadaklah havoc sangat just makan-makan dan kebetulan pulak itu merupakan kunjungan kali kedua aku ke Seoul Garden maka perasaan jakun tuh masih menebal dalam diri bila makan kat tempat tuh. Hahahahhaaaa.....apela!



yeayyyy mari makan!


yeayyy mari memanggang.
Si Bakal Pengantin adalah bertudung putih bertentangan dengan aku bukan sebelah aku ( faham?)
=)


Ok ok..apa yang bestnya adalah acara kemuncak selepas masing-masing sudah isi perut dengan daging ayam ikan panggang apa bagai dan sebenarnya (macam lagu Yuna) sebelum hari kejadian, aku dapat idea yang notti hehe untuk kenakan si bakal pengantin nih. Aku punya idea adalah setiap orang dari kami nih kena beli satu hadiah kategori 18sx (yang sopan yee) untuk diberikan kepada bakal pengantin perempuan. hahahahha

Lepas je acara makan-makan, masing-masing dah tak sabar nak bagi hadiah yang kononnya 18** tuh =p. Semua dah keluarkan hadiah siap balut cantik-cantik lagik tau! Si Maslia Manja nih dah terkejut dan muka dia sangat lah excited sebab bakal dapat 5 hadiah hahahahahha!


shhhhh..aku dan hadiah misteri....heheheh


Apa hadiah yang kitaorang bagi? Ehhhh mana leh bagitau. Silap haribulan kena banned blog aku nih. Hahahhaa. Secara ringkasnya semua hadiah yang kami bagi tuh adalah kelengkapan untuk si Maslia Manja nih untuk menjadi isteri sejati. Hahahahha



Cehh cehhh aksi bakal pengantin yang malu-malu hahaha


tadaaaaaa.....tau ke?




Choppppp sebenarnya citer yang aku nak taip nih dah berlaku setahun yang lepas hihihiii saja la nak abadikan dalam belog nih dan akan ada Parti Dara Part II. Nantikan kemunculannya! Ahakssss


Hehehe..sambil-sambil tuh jum layan gambar kenduri kahwin Maslia Manja....owhh yeee...kami ada bagi hadiah yang betul-betul punya hadiah untuk Maslia Manja nih. Tapi aku tak ingat hadiah apa yang kitaorang bagi. Kalau tak silap aku blender dan toaster kot hehehehe.






ooppssss....who will be next dot dot dot?


heheheh...to be continued....

Sunday, October 30, 2011

Gambatte!!

Selamat pagi Malaysia! ^_^v

Salam semua. Macam mana weekend kamu? Penuh dengan aktiviti-aktiviti yang besh? Keluar dating? Pegi berkelah? Pegi beraya?Hehehe...aku percaya mesti ramai yang baru masuk kerja nih disebabkan cuti Deepavali minggu lepas. Mesti ada yang sambung cuti kan? So selamat kembali bertugas uolss!! To my officemate Dila selamat pulang ke tanah air setelah dua minggu berada di negara matahari terbit untuk melihat pengurusan samaph di sana..opsss ada ole-ole untuk aku tak? hihiiiiii

Trafik pun sudah kembali kepada mode 'normal' sekolah pun dah bukak hari nih kan. Minggu lepas best gilerrr drive sebab jalan sangat lengang. Aku sampai office pun awal gilerrr dalam pukul 7.15-7.30 aku dah sampai.

As for me, hari ini banyak tugasan yang perlu diselesaikan. Bos aku pun baru masuk ofis hari nih. Perlu selesaikan tugas yang telah diamanahkan kepada aku cewahhh. Tapi sempat lagi hendak menaip di blog nih heheheh. Sambil berblog nih sebenarnya aku dan officemate sedang berlatih untuk pertandingan KIK yang akan berlangsung pada 2 November nih. Dan pada hari yang sama jugak aku ada demonstrasi kaedah pengkomposan Takakura Home Method di salah sebuah kolej swasta berdekatan dengan Kajang. Nanti aku story-story ye apa itu pengkomposan kaedah Takakura Home Method.

So..mari kita mulakan tugas. Semoga hari ini adalah lebih baik daripada minggu lepas. Aku harap hari ini aku dapat bekerja tanpa ada langsung perasaan hasad dengki, perasaan buruk sangka, sikap untuk menjatuhkan orang lain dan semua sikap-sikap negatif. Minta dijauhkan semua sikap negatif itu daripada diri aku, keluarga dan kawan-kawan aku.

Mari sama-sama kita terapkan semangat yang positif dalam diri dan sentiasa bersemangat untuk majukan diri. Saling berkongsi ilmu and always smile =)

Sentiasa jujur dan ikhlas dalam setiap tindakan anda =)

Mista Rango....miss you =)




Saturday, October 29, 2011

Lebih matang...mungkin?

Salam

Kembali menaip kembali. Aku nih memang sangat rajin menukar blog backgrounds ke blog header ke. yang tuh aku memang sangat rajin. tapi nak menaip memang sangat malas. kalau malas baik tak payah ada blog kan? Hehehee kidding...

Bye.....

*tuh je???

Thursday, September 29, 2011

Sungguh Kejam!!

Owhh tidakkkk last entry was July??? What the????? busy sangatkah aku sampai aku tak sempat nak at least menjenguk diari letronik aku nih?? ok fine! Bee is busy = busybee! =p
( bajet ko perempuan paling berkerjaya yang selalu takdak masa lah? ) huh!

punyalah dari bulan posa sampai dah abis Syawal pun
masih tadak cerita baru neyh
hampeh!

hehehee

tapi seyesly la aku memang busy
ceh lagi sekali!
bulan posa tade la busy sangat
tapi tak dak mood nak cerita apa
nak cerita makan apa semasa berbuka ke??
what the?? lagik sekali
apa hal plak aku nak bercerita makan menu apa semasa berbuka?
semua cerita lapuk la
mesti menu pun sama dengan korang semua
murtabak nasi beriani bubur lambuk kuih tu kuih nih
air soya air teh bunga air sirap bandung
pastuh takkan tetiba nak cerita sopink raya pulak
cerita pasal beli baju kurung? beli tudung baru?
huk aloooo

okai okai bee okai bee
cakap je lah yang your life are so so so boring sehingga takde cerita
nak letak dalam nih
huhuhuhu

lepas je cuti raya
masuk opis je dah busy dengan keja
ada on job training kat Melaka selama seminggu
Training dengan orang Jepun haaiiiiikkk!
nak belajar pasal sampah
( igt aku sesaja je ke tak update cerita?? aku g belajar pasal sampah la utk negara tercinta? )
=p

pastuh balik je dari Melaka
aku dah busy wat KIK ( kumpulan inovatif dan kreatif )
yang sangatlah memerlukan komitmen sehingga aku tak sempat nak balik umah awal
dan nak ngadap TV3 tengok drama siri!
ceh! bajet busy lah yeeee?
KIK nih klu dalam government lebey kurang kena cipta or reka or cari penyelesaian la
untuk meningkatkan mutu perkhidmatan
tak kisahla perkhidmatan secara dalaman atau luaran!
tup tap tu tap
kumpulan aku plak dapat nombot 2 untuk pertandiangan KIK nih
( KIK aku wat inovasi apa? malas nak cerita...nnt aku cerita )
dahhhhh...kena wakil untuk saringan plak peringkat
kementerian perumahan dan kerajaan tempatan
awal bulan Oktober

bertambah-tambah lagik la
kebusyan aku
hahahhahhahahha
ceh!

nih pehal malam-malam aku nak emo plak nih

oklah

nak tido!

esok aku akan busy!

=p!







Sunday, July 31, 2011

Nak Makan Tapi...

Salam semua

tetiba pulak aku kepingan nak makan puding roti
Ish ish ish
dah kenaa dengan aku nih
esok dah nak puasa
malam nih nak makan puding pulak
kalau mak aku ada kan senang
huhuhuu
cakap je nak makan
mesti mak aku buatkan walau pun mesti mak aku 'berbunyi' skit heheh
so
aku pun setat google lah
mencari resipi macam mana nak buat puding roti nih
aku dah dapat kat satu blog nih
aku tengok simple je resipi dia
bahan-bahan nak buat pun sikit je
ingatkan complicated nak buat
nih resipinya :

roti ( apa-apa brand pun boleh ) - kat dapur aku ada roti gardenia 4 keping
2 biji telur - nih pun ada dalam peti sejuk aku
1 1/4 cawan susu cair - nih pun ada dalam peti sejuk
1 sudu butter - nih pun ada gak
3 sudu gula - nih lagi la dah memang ada
kismis untuk tabur - nih tade tapi takpe
1/2 sudu esen vanila - nih tade klu tade pun takpe kot

tengok!
semua bahan-bahan dah ada kat dapur aku
cara buat pun senang je
campur esen vanila, telur, gula dan susu cair sampai sebati
then potong dadu roti pastuh letak dalam bekas pembakar
pastuh tuang je campuran susu+++ tadi kat atas roti dalam bekas pembakar tuh
then tabur kismis dan butter
pastuh letak dalam oven 106 darjah untuk 30 minit - oven pun dah ada kat dapur =p
hasilnya?.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.
dan jangan ingat la aku nih rajin nak buat
.
.
.
.
.
.

huhuu
nak makan
tapi malas!

Saturday, July 30, 2011

Birthday Party

bila kali terakhir anda pergi ke birthday party?
maksud aku..a real birthday party?
kukihkukihkukih

tak silap aku last masa aku darjah enam kot
tapi tak termasuk birthday party yang disambut di rumah yee
ini birthday party kanak-kanak yang dicelebrate di luar

hahaa
birthday party nih sepatutnya aku dah hapdate dah lama
tapi baru sekarang aku nak hapdate

happy birthday to Aiman!!
anak teruna Tina
dah setahun
=)

birthday party Aiman nih sambut kat
A&W depan Amcorp Mall
mama Aiman dah text aku
majlis setat dari pukul 2:30 - 4:00 pm
tapi disebabkan ada perkara-perkara yang tidak dingini
aku sampai dah pukul 3:45 pm
haish!!
sorry Tina and birthday boy Aiman..unty sampai lambat
sebabnya pukul 5 lepas tuh ada birthday orang lain plak
so
tak dapat la aku nak merasa feel partynya
huhuu
takpe2
sekurang-kurangnya dah boleh pecah rekod
dah lama tak pegi birthday party
tak sempat jumpa bear A&W!!
=)


Unty Dila tengah makan ayam

nih Ishraf..anak Shima


birthday boy Aiman =)


Unty Dila tengah amik berkat =)


Mmuuaahhhhh!!



Aarrgkkkk...Aiman tak leh pakai nih



PENJARA SG UDANG MELAKA

hye tawan-tawan =)

kali nih aku nak berkongsi rasa,pengalaman,perasaan dll dengan korang


hari Khamis yang lepas yakni bersamaan dengan 14 Julai 2011
(mcm karangan tingkatan 2 plak)
aku ke Melaka
dengan penolong aku
tujuan aku pi Melaka nak tengok/survey/nilai
Projek Pengkomposan di Penjara Sungai Udang Melaka
projek pengkomposan nih aku difahamkan dah dilaksanakan dari bulan Januari 2011

so
sepanjang perjalanan aku nak ke Melaka
aku tade lah neves sangat
rasa besa-besa saja
mungkin sebab aku pun penat sebab hari Rabu baru je sampai dari Kuantan
rasa teruja nak g Penjara pun tade
aku tido je dalam keta kerajaan yang telah disediakan =)

lebey kurang pukul 12:30 pm
aku sampai di Penjara Sungai Udang
wakil pegawai pejabat cawangan Melaka pun ada ikut aku sekali
ntah macam mana
datang dari mana
angin tade ribut tade (menambah cerita heheh)
tetiba plak jantung aku nih
alahai!!!
nampak je pintu gate Penjara tuh
gulp!
neves nak mam****


kami dapat melepasi pintu gate pertama iaitu guard house
masuk je kawasan penjara tuh
aku nampak bangunan Pusat Pameran
di situ tempat yang kami tuju
so
sebelum menunggu warden yang bertanggungjawab menjaga projek
aku dan team di bawa masuk ke dalam pusat pameran
macam-macam kraf tangan ada kat situ
kebanyakannya hasil rotan
ada pegawai yang bagi keterangan sikit la pada kami
semua kraftangan dalam pameran tuh hasil kerja para banduan di situ
KREATIF! dan sangat teliti
simple word yang boleh aku katakan
BAKAT DARI YANG MAHA ESA =)

sambil tengok-tengok kraftangan tuh
che wan..warden yang ditunggu-tunggu
che wan bawa aku dan team ke bilik projek pengkomposan
Bilik RnD projek pengkomposan nih satu bangunan dengan pusat pameran
kiranya..aku dan team tak perlu la buat lawatan sampai ke 'dalam' penjara rupanya
sekadar melawat di pusat pameran tuh je la
ok!
tak payah neves mebey-lebey !

lepas tengok bilik R&D tuh
kami di bawa melawat ke tapak yang telah menggunakan baja kompos nih
masa kat tapak baja tuh
ada 6 orang lelaki sedang potong rumput
" tuh banduan kategori dah baik "... ayat che wan kepada kami
masa kat tapak baja tuh sepatutnya aku dan team
kena demo something untuk pengkomposan nih
tapi ada barang tertinggal dan terpaksalah tunggu staff cawangan Melaka hantar barang
perjalanan amik masa setengah jam jugak
che wan ajak aku dan team untuk lunch dulu la sementara tunggu barang sampai
che wan ajak makan kat kantin pegawai

nak sampai ke kantin pegawai tuh kena naik keta
nak jalan kaki agak jauh jugak la
kawasan penjara nih luas
ada masjid dan kuarters yang sangat cantik
aku dan team follow dari belakang keta che wan
sampai kat satu bangunan nih yang tembok sangat lah tinggi
dah parking apa suma
turun je dari keta
che wan.: "hp...rokok..beg sila tinggalkan dalam keta..jgn bawa masuk ye"
aku : "nk g makan je kan? kenapa tak leh bawa?"
che wan : "yela nak g makan kat dalam nih"..sambil jari telunjuk menunjukkan ke arah
tembok penjara!
gulp lagik sekali!

haaa
aku dah mula datang meroyan aku dah
neves tak tentu pasal
takut pun ada
staff aku pun muka dah kecut
aku bila tengok muka dia dah kecut aku lagik la..staff aku tuh lelaki!
takut ada..seronok sikit pun ada hehee..selalu tengok dalam TV je
kali nih dapat tengok dengan mata sendiri

ok
pintu pertama bila aku masuk
ada pengawal la
kena check dulu sapa yang nak masuk
bila pengawal dah check apa bagai
masuk ke pintu kedua
masa nak ke pintu nombor dua nih
mak aiiiii
kecut jugak aku
dah masuk ke pintu nombor 2
kena tulis nama, ic dan tujuan dalam buku log
dah tulis apa semua
kena jalan lagi nak menuju ke kantin
dalam kepala otak aku nih
dok terbayang-bayang
masa tuh waktu lunch
makan kat kantin dalam penjara
macam mana keadaan..aku tertanya2 jugak..masa lunch tuh SEMUA lunch sekali ke?

nak ke kantin tuh ada la dalam 2 minit lepas pintu nombor 2 tuh
bila sampai je
owhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
kantin untuk pegawai je
buat suspen jek
tapi
tukang masak
hantar air
hantar makanan
semuanya banduan
tapi mereka tuh hanya tinggal lagik 6 atau 8 bulan je lagi nak dibebaskan

aku dan team order keow teow goreng
sambil-sambil nak tunggu makanan sampai
aku dapat la lihat sekeliling
benda yang pertama aku dapat tengok
sekumpulan anak muda berpakaian warna ungu sedang berbaris
baris untuk makan...
sepatutnya makanan banduan dihantar ke dalam sel
tapi yang nih makan di luar sel
sebabnya warna ungu adalah untuk kategori disabitkan kesalahan belum dijatuhkan hukuman
so boleh kalau nak makan di luar sel
tapi bila tengok cara diorang makan
kesian pun ada
makanan dalam bekas makanan ( bekas yang elok la) dan hanya makan di tepi longkang
bersila atas lantai..ada yang makan mencangkung pun ada
kemudian che wan explain kat kitaorang
ada peringkat warna untuk banduan
ungu - disabitkan kesalahan
putih - pertama kali (junior)
merah - kali kedua masuk penjara
hijau ( nih terlupa aku nak tanya untuk berapa tahun )
biru ( nih pun sama terlupa nak tanya =p )
blue suit - super senior
orange - banduan akhir ( hukuman gantung )

pastuh menurut che wan pulak
menu makanan untuk banduan akhir selalunya special sikit
kalau lauk selalunya ikan yang takde tulang
ayam pun bahagian isi
macam nak 'psiko' banduan tuh la..untuk relakskan dia...
tapi che wan cakap
untuk banduan akhir nih
macam mana bekas makanan sebelum di beri kepada banduan..macam tuh jugaklah selepas di kutip dari banduan
maknanya makanan tuh tak terusik langsung
sebak aku bila dengar
bila dah tau hari kematian...masih ada selera ke untuk makan? =(

majoriti kes kat situ adalah seksual
90% adalah Melayu =(
lingkungan umur 30 - 50
Tertuduh untuk kes Datuk Sosilawati pun ada kat situ

sambil-sambil tengok sekeliling
kuey teow goreng yang kami order pun dah sampai
aku sempat jugak melihat wajah banduan yang hantar makanan tuh
tunduk je pandangan dia
bila aku tengok wajah dia terus aku terbayang family diorang macam mana
apa perasaan family diorang
atas kesalahan apa dia dimasukkan ke situ

mungkin diorang pernah melakukan kesalahan
sudah dan sedang menjalankan hukuman atas kesalahan diorang
bagi kita yang diluar nih
syukur lah atas kehidupan yang sedang kita jalani
hargai orang di sekeliling kita
fikir panjang untuk melakukan sesuatu
ingat mak dan ayah
keluarga

bila dah habis makan
aku dan team pun keluar dari kawasan kantin penjara tuh
bila di luar pintu pertama yang aku masuk tadi
ada sebuah kereta
dan dalam kereta tuh
aku nampak seorang mak cik menangis teresak-esak
mungkin ada seseorang yang dia kenal ada dalam penjara tuh
aku sebak......
minta dijauhkan....amin

jangan hanya kerana nafsu
kita sia-siakan hidup kita